Skulptur i Pilane 2013 - för hela familjen!

Aldrig tidigare har Pilane lockat så många barnfamiljer och besökare av alla åldrar som i år! Kanske beror det på att Pilane denna sommar visar sig från en humoristisk sida, inte så gravallvarligt alltså, mera som en famijeföreställning eller en mysig dag på landet med djur, natur och skulptur i en skön förening.

Galet roligt är det när Claes Eriksson från Galenskaparna hyllar den utrotningshotade svenska telefonkiosken i en ljudinstallation kallad "En himla många telefonsamtal". Gå förbi en av kioskerna - kanske är det just du som blir uppringd av någon av Erikssons klassiska figurer!

Per Agelii har gjort jättestora svampar och jättelånga larver som barnen får klättra på och Karl Chilcott har återuppbyggt en gammal fornborg som barnen inte får klättra på.

På 1960-talet gjorde Andy Warhol det berömda verket BRILLO BOX, lådor med tvålull som gav upphov till debatt, beundran och ilska. I år ger sig Pilane in i BRILLO-branschen och lanserar BRILLO BIL, en konceptkonstbil av det vassare slaget, någonting att beundra för både små och stora barn - och alla som varit barn. Men är det verkligen en riktig bil? Och framför allt - är det RIKTIG konst?

Appropå ilska så kan denna ta sig olika uttryck vilket framgår av Torkel Olaussons installation "Rasande Sten".

Högst uppe på bergstoppen kan du högläsa ur medhavd bok och på så sätt själv bli del av Claes Hakes vackra installation "Läsvrå med utsikt". Uppe på berget erbjuds också en välbehövlig reklampaus - välbehövlig för att öka Pilanes reklamintäkter och välbehövlig för dig som vill sträcka på benen. På väg nedför berget möter du resterna av Johan Eyssens kraschade farkost vars utomjordiska innanmäte understundom visar sig.

Världsartisten Tony Cragg är en trogen gäst i Pilane och återkommer i år med tre av sina mest spännande och vackra verk.

I år är det också premiär för Skulptur i Pilanes egen sommarserie "Cajsa & Joddan". Har du missat serien i Göteborgs-Posten så kan du se pilotavsnittet här intill. Och har du missat att BBC World News under hela juli tipsat om Pilane som ett av de mest spännande resmålen just nu så kan du se hela BBC-inslaget här på hemsidan.

Välkomna!

 

 

Porten

Den gamla porten rymmer ett av livets stora mysterier. Vad är inne och vad är ute? Kan en person som är inne i själva verket vara hopplöst ute? Av Karl Chilcott.

 

 

Svampkullen

Väldiga svampar och jättestora småkryp - på svampkullen i Pilane finner du arter som är så sällsynta att de inte finns. Av Per Agelii.

 

 

Incidenter, diskussioner och ståndpunkter

Tre verk i brons av brittiske konstnären Tony Cragg: "3D-Incident", "Discussion" och "Point of view" sammanfattar det internationella läget.

 

 

Rasande Sten

Arg eller bara heligt förbannad? Se upp för rasande Sten! En ögonblicksinstallation av Torkel Olausson.

 

 

BRILLO BIL

Lämna det vanliga bakom dig! Tag steget fullt ut! Världspremiär för nya stora BRILLO BIL i klassisk design av legendariske Jan Järlehed. Byggd i massivt trä och utrustad med innovativ PUSH-teknik för maximal kraft och minsta möjliga miljöpåverkan. Gör som landshövding Lars Bäckström, låt drömmen bli verklighet - se nya BRILLO BIL i Pilane!

 

 

Läsvrå med utsikt

Högläsning är en gammal fin svensk tradition som dessvärre håller på att försvinna. Det kan vi ändra på! Ta med dig valfri bok till Pilane i sommar och läs högt uppe på bergstoppen med utsikt över Bohuslän och världen. Av Claes Hake.

 

 

En himla många telefonsamtal

Det ringer, det ringer, skynda dig att svara! Teknikutvecklingen går med rasande fart och det var inte länge sedan den klassiska telefonkiosken var av stor betydelse för möjligheten att kommunicera människor emellan. Idag tillhör telefonkioskerna vårt kulturarv. Deras karaktäristiska form och färg sticker ut ur landskapet men samhörigheten med Pilane som mångtusenårig mötesplats är ändå påtaglig.

Som en hyllning till alla verkliga och overkliga samtal som ringts från våra svenska telefonkiosker så har Claes Eriksson återskapat några av dem. Vad gör du om det plötsligt ringer när du går förbi en kiosk? Smyglyssna på några av sommarens roligaste telefonsamtal här!

 

 

Reklam - helt naturligt!

Stora reklamtavlor står ofta onaturligt placerade i hårt trafikerade miljöer och har visat sig ineffektiva eftersom folk passerar så snabbt att de inte hinner ta till sig budskapet. Wildlife Advertisings idé är att sätta upp stortavlor på ett mera naturligt sätt, exempelvis intill vandringsleder i vildmarksmiljö vilket kan ge flera hundra gånger längre reklamexponering per person. Är du intresserad av att få ut ditt budskap helt naturligt? Kontakta Wildlife Advertising! Teckning Thomas Olsson.

 

 

X - 15 / War e du wurpen?

Farkost från den yttre rymden. Men vad är det som finns inne i den kraschade behållaren? En oändlig inre rymd? Av Johan Eyssen.

 

 

Legosoldat

Sveriges beredskap är god. Av Claes Eriksson och Rolf Allan. (OBS skulpturen visas endast under kontorstid vardagar 9.00 till 17.00).

 

 

Hitta hit / Besöksinformation

Skulpturutställningen stängd för säsongen. Välkommen tillbaka till en ny spännande utställning den 29 maj 2014! Därefter öppet alla dagar 9-19, hela sommaren t.o.m. 31 augusti.

Fornlämningsområdet öppet alla dagar.

Gårds- och konstkaféet stängt.

 

 

 

 

 

 

Pilane gårds- och konstkafé

Koppla av en stund i en levande lantlig miljö och ät något hemlagat gott i vårt omtyckta kafé. Förutom gårdsbakat kaffebröd så serveras dagens lunch och lokala specialiteter. Barntallrik för de yngsta.

På gården kan du också njuta av Claes Hakes nya stora verk "Yxan och Svärdet" och se separatutställningen med Hakes "Bilder i akryl på fint papper". Dessutom visar vi modellen till Hakes jättelika "Wall Street" som visades i Pilane 2012 och som nu finns uppförd på Restad Gård i Vänersborg.

Härlig konst och god matkultur i smakfull förening!

Se aktuella öppettider här.

 

 

Premiär för Cajsa & Joddan!

Högt uppe på lästoppen i Pilane förenas de äntligen - skulpturen och litteraturen. Se pilotavsnittet av Cajsa & Joddan och låt dig inspireras till högläsning och vidgade vyer!

 

 

 

BBC World News tipsar om Pilane

Ryktet om Skulptur i Pilane sprider sig globalt. Senast är det BBC World News som med sina 74 miljoner tittare per vecka lyfter fram Pilane som sevärt resmål. Se inslaget här. Bilderna är från 2012 års utställning.

 

Pilane Heritage fårskinn

I vår utställningsshop kan du handla våra vackra Pilane Heritage Fårskinn. Unna dig ett fårskinn av högsta kvalitet och stöd samtidigt utställningsarbetet, det öppna bohuslänska landskapet och en god djurhållning.